Chciałabym zachęcić Was do odważniejszego stosowania ziół w kuchni. Ostatnio dużą popularnością cieszy się rozmaryn i o nim Wam trochę poopowiadam…
Rozmaryn wykorzystywany jest zarówno świeży jak i suszony – przy czym suszony jest dużo łagodniejszy. Sztywne, podobne do igiełek liście rozmarynu mają bardzo charakterystyczny smak i aromat. Rozmaryn idealnie dopełnia walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, grzybami. Ponadto doskonale komponuje się z czosnkiem oraz takimi przyprawami jak majeranek i cząber.Aromatyczne właściwości rozmarynu powodują, że jest wykorzystywany do marynat octowych i olejowych lub po prostu wrzucany do oliwy dla nadania jej aromatu. Ja na przykład uwielbiam ziemniaki pieczone z rozmarynem. A wiecie co po łacinie oznacza ros maris? powiew morza!
Rozmaryn ma również właściwości lecznicze. Działa przeciwreumatycznie, chroni nerki, serce, a także łagodzi stres i pomaga zachować zdrowie psychiczne. Spodziewaliście się tego? Rozmaryn jest niezwykle ważny dla wzroku. Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej na oku. Zawiera również duże ilości przeciwutleniaczy.
Rozmaryn suszony kupicie w moim internetowym sklepiku zielarskim: www.ecozielnik.pl
opakowanie: 30 g
cena: 3,50 zł
Zapraszam do kontaktu!
Edyta
Edyta: ecozielnik@wp.pl
Sklep: www.ecozielnik.pl
Blog: http://herbacianyblog.blogspot.com
Link do strony artykułu: https://cafe.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/eco-zielnik-edyta-o-rozmarynie